
Topografik Sanat daima yeniyi arıyor. Mİ-HA RUHUU şimdi kendi doğasında
“Doğanın yapılanma hareketini izleyen, doğanın ‘varlık‘ını kabul eden, doğaya ‘varlık‘ı ile uyum gösteren, kozmosun ilişkiselliğinin bilincinde olan bedenler.”
‘Bilinç’ Varlıklar Serisi
Doğayı sömüren, doğayı soyutlayan, doğadan soyutlanan aklı reddeden bir ‘bakış’ ile…
Doğayı taklit eden, doğayı yansıtan, doğayı anlatan, doğayı yorumlayan aklı reddeden bir ‘düş’ ile…
Doğanın yapılanma hareketini izleyen, doğanın ‘varlık‘ını kabul eden, doğaya ‘varlık‘ı ile uyum gösteren, kozmosun ilişkiselliğinin bilincinde olan bedenler.
Bilinç Varlıklar Serisinde Boze adeta bir ütopya yaratmaktadır. Bu ütopyada salt bilinç ile ilişkilenen varlıkları, bireyleri ve toplumu bedenleştirmektedir.
Datça’da doğa ile bileşik gelişen sanat için öncelikli varış noktanız Phi-a Sanat Araştırmaları Topluluğu. Phi-a Topografik Sanat araştırmalarını sürdürüyor.
Nedir Topografik Sanat?
Doğanın kendi rasyonalitesi içinde oluşturduğu formlar ile insanın aklında oluşturduğu formların buluşma yüzeyidir Topografik Sanat. İnsan aklının sanatını sergilediği yer yüzüdür. Bu buluşma ortak bir dil oluşturma gayreti ile biçimlenir. Doğanın insanla, insanın doğa ile konuştuğu sanatsal yüzeydir Topografik Sanat. Doğa için doğal olan sanat, insan için bilişsel olan sanattır. Dolayısıyla Topografik Sanat, insanın bilinçlenmesinde gelişme uğrağıdır. Doğa için sıradan olan şeylerdir; volkanik patlama, bir şelalenin akışı, bir dağın görüntüsü, bir mağara vb. Oysa insan için sıradan olmayan şeydir; imgesel formlar, doğayla konuşma, bilişsel yansıma, bilişsel anlatım, bilişsel soyutlama vb. Bu nedenle Phi-a yer yüzü formları ile insanın bilişsel formlarının buluşmasını, doğa ile insan aklının bileşik gelişmesi olarak tanımlar.
Boze’nin çalışmaları sadece Phi-a Sanat Araştırmaları Topluluğu’nun buluşma yerini ziyaret ederek görülebilir. Merkez her gün 09:00 – 18:00 saatleri arası fikir/sanat kaşiflerine, takipçilerine, iz sürücülere çok yakında kapılarını açıyor.
KAM ve DARİ SEUM isimli bilinç varlıklar Topografik Sanat diliyle doğası ile buluştu
Topografik Sanat diliyle sağlanan bu buluşma, bu bileşik gelişme hali, insan aklının hümanist değerlerini yer yüzüne aktardığı bedenlerdir . Bu Bilinç Varlık formları sevgiyi, denk olmayı, el birliği içinde olmayı, korkuları, heyecanı, özlemi, birlikte yürümeyi anlatan, bunları konuşan formlardır.Topografik Sanat, doğanın da bize anlatmak istediğinin bu olduğunu, bunun bir bütünselleşme olduğunu savunuyor.
Bedene Bürünen Fikirler
Bileşik gelişen ortak dil bir akış halidir. Doğadaki akış ile insan bilincindeki akışın sanatsal formlardaki buluşma halidir. Doğa için kadın-erkek, ‘o’ ya da ‘bu’ ideoloji, ulus, topluluk gibi ayrımlar söz konusu değildir. Ayrımlar yer yüzünü, canlıları, akılları, bedenleri, emekleri sömüren zihniyetin ürünüdür. Doğanın dengesinin ‘iç’ ve ‘dış’ın bileşik uyumundan ibaret olduğunu savunan Boze Topografik Sanat çalışmalarını Bilinç Varlıklar Serisi ile bedenleştiriyor.
GAYA ve YİN-A kendi hareketini Topografik Sanat ile görünür kılıyor